residency program

Tietoa residensseistä


Lorimer Streetin residenssiasunnon ulkoterassi

The artist-in-residency program is aimed for Finnish artists. Thus the following information related to the application procedure is only in Finnish.


Asunnot

Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti ylläpitää New Yorkissa kolmea taiteilija-asuntoa, joissa suomalaisilla visuaalisten alojen ammattilaisilla on mahdollisuus asua ja työskennellä yhdestä kuuteen kuukautta. Kaksi residensseistä on omatoimiresidenssejä, joita voivat hakea SAFAn, Ornamon ja STS:n jäsenet. Kolmatta rahoittaa Alfred Kordelinin säätiö. Kordelin-yhteistyöresidenssi on myös yhteydessä kansainväliseen ISCP-ohjelmaan (International Studio & Curatorial Program) ja suunnattu kuvataiteilijoille. Oleskelun kesto tässä residenssissä on puoli vuotta.

Kaikki asunnot sijaitsevat Brooklynissä Williamsburgin alueella.  Williamsburgia ja Manhattania yhdistää Williamsburg Bridge. Maanalaisella matka Manhattanille kestää viisitoista minuuttia. Rauhallinen ja elinkustannuksiltaan Manhattania edullisempi alue tarjoaa erinomaisen työskentely-ympäristön. 

Williamsburgin alueelta löytyy gallerioita, kirjakauppoja, kirpputoreja ja vintagekauppoja. Luomuruuan pientuottajat ja käsityöläiset myyvät tuotteitaan alueen markkinoilla. Williamsburgissa ja sen itäpuolella Bushwickissa työskentelee paljon kuvataiteilijoita. Taidetta ja tekijöiden työhuoneita on nähtävillä esimerkiksi kaupunkifestivaalien aikaan open studios -tapahtumissa.

695 Lorimer Street

Toinen instituutin omatoimiresidensseistä sijaitsee Lorimer Streetillä. Residenssin loft-asunto on noin 80 neliömetrin kokoinen. Asunnossa on makuuparvi ja ulkoterassi. Huoneisto sijaitsee asuintaloksi muutetussa entisessä pienteollisuusrakennuksessa. Brooklynin asunnon vuokraehtojen mukaan asuntoon saa majoittua samanaikaisesti korkeintaan kaksi henkilöä. Lisäksi vuokraehto estää pienten lasten majoittamisen asuntoon. 

368 Manhattan Avenue

Manhattan Avenuella sijaitsee samassa, vuonna 2008 valmistuneessa pienkerrostalossa kaksi residenssiä. Toinen niistä on omatoimiresidenssi, toinen Kordelinin säätiön rahoittamana yhteydessä International Studio & Curatorial Programiin. 

Omatoimiresidenssi on noin 60 neliömetrin kokoinen asunto. Asunnossa on kaksi kerrosta. Alakerrasta löytyy makuuhuone, olohuone, pesuhuone, keittiö ja parveke. Yläkerrasta löytyy työhuone ja oma terassi.

Kordelin-residenssin asunto on kooltaan 45 neliömetriä. Asunnossa on olohuone, avokeittiö, makuuhuone ja parveke. Residenssiin kuuluu erillinen työtila, joka sijaitsee International Studio and Curatorial Programin tiloissa Metropolitan Avenuella, kävelymatkan päässä. Residenssikaudet ovat pituudeltaan kuuden kuukauden mittaisia ja niitä haetaan Kordelinin säätiön kautta erillisessä haussa, joka ajoittuu samoihin aikoihin instituutin omatoimiresidenssien haun kanssa.

Varustustaso

Huoneistojen varustukseen kuuluvat vuode- ja liinavaatteet, keittiötarvikkeet ja TV. Omalla kannettavalla tietokoneella saa yhteyden verkkoon asuntojen laajakaistayhteyden avulla.

Lisätietoja asunnoista voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta new.york[at]artists.fi tai vuoria[at]ficultureny.org

Hakemus

Työskentelystipendit ovat kestoltaan 1-2 kuukautta. Hakijan tulee liittää hakemuksen mukaan yksityiskohtainen työsuunnitelma sekä ansioluettelo. Stipendijakson päätyttyä stipendiaatin tulee toimittaa raportti työsuunnitelman toteutumisesta säätiön hallitukselle.

Hakemus tulee tehdä hakulomaketta käyttäen ja lomake tulee palauttaa paperiversiona säätiön toimistoon liitteineen (ansioluettelo, työsuunnitelma, lisäperustelut). Myöhästyneitä hakemuksia ei käsitellä. Hakemusten liitteitä ei palauteta, joten hakemuksen mukaan ei ole syytä liittää alkuperäisaineistoa.

Kordelinin säätiön rahoittamaa residenssiä haetaan erikseen säätiön kautta, ks. http://www.kordelin.fi/apurahat_residenssi.php. Haut eivät ole toisiaan poissulkevia, eli kuvataiteilijat voivat hakea samanaikaisesti myös instituutin omatoimiresidenssiä.

Ilmoitus myönnetystä stipendistä toimitetaan kirjallisesti.

Hakulomake (pdf)

Hakuohje (pdf)

Lomakkeet ovat pdf-lomakkeita, joten niiden katselu ja tulostus vaatii Adobe Acrobat® Reader-ohjelman. Ohjelman voi kopioida ilmaiseksi osoitteesta: http://www.adobe.com.

Voit täyttää lomakkeen ohjelman avulla ja tulostaa sen. Muista lopuksi allekirjoittaa hakemus.

Lisätiedot

Suomen New Yorkin Kulttuuri-Instituutin Säätiö
Iso Roobertinkatu 3-5 A 22
00120 Helsinki
Puh. 09-6221414, fax 09-2724006
Sähköposti: new.york[at]artists.fi

Huomioitavaa

Stipendi oikeuttaa asumiseen taiteilija-asunnoissa sekä asuntojen varustuksen käyttöön. Kaapeli-TV- ja Internetmaksut veloitetaan stipendiaatin takuumaksusta. Taiteilija-asunnot ovat vuokra-asuntoja. Vuokra- ja vakuutusmaksut, sähkö- ja muut ylläpitokustannukset ovat New Yorkissa moninkertaiset Suomen hintatasoon verrattuna.

Työskentelystipendin käyttötarkoitusta ei saa muuttaa tai luovuttaa oikeutta toiselle henkilölle. Asunnon merkittävästä vajaakäytöstä veloitetaan stipendiaattia. Mahdollisia vuokrasuhteiden purkutilanteita varten sekä force majeure -tilanteissa säätiö varaa oikeuden stipendiaattiohjelman muutoksiin. Stipendiaatin kanssa solmitaan erillinen taiteilija-asunnon käyttösopimus, jossa asumiseen liittyvät ehdot on yksilöity.

Mukana seuraavat henkilöt / vierailijat

Taiteilija-asunnot on tarkoitettu stipendiaatin työskentelykäyttöön, vierasmajoitus tulee järjestää erikseen. Mukana seuraavat perheenjäsenet tulee ilmoittaa etukäteen säätiölle. Erityistapauksissa mahdollisista vierailijoista voidaan sopia erikseen.

Takuu- ja käyttökorvausmaksu

Stipendin saajan tulee suorittaa takuu- ja käyttökorvausmaksu viimeistään kolme kuukautta ennen stipendikauden alkua. Pidempiä jaksoja koskevien maksujen suorittamisaikataulusta voidaan tarvittaessa sopia erikseen. Takuumaksu on pantti, josta säätiö pidättää asukkaan TV- ja Internetkulut sekä mahdolliset muut kuluerät ja palauttaa/laskuttaa erotuksen. Takuumaksu on 350 €/2 kk ja seuraavat kuukaudet 100 €.

Käyttökorvausmaksu on maksuajankohdan dollarin kurssiarvon mukaan stipendiaatilta 330 USD/kk. Mukana seuraavalta puolisolta/perheenjäseneltä peritään 160 USD/kk. Alle 15-vuotiaista lapsista ei peritä erillistä maksua. Muilta erikseen sovituilta vierailijoilta veloitetaan 500 USD/viikko/hlö.

Viisumi / vakuutukset

Alle 90 vuorokautta kestävillä vierailuilla ei tarvita viisumia, yli kolmen kuukauden oleskelua varten stipendiaatti tarvitsee viisumin ja siitä on neuvoteltava Yhdysvaltojen konsulaatin kanssa. Stipendiaatin tulee itse huolehtia, että hänellä on voimassaoleva sairaus- yms. tapaukset kattava vakuutusturva.

residency program